_ULL6698-2

Sauna

Impilinnan ja lähitalojen käytössä on yhteinen, puulämmitteinen rantasauna.

Saunan voi varata merkitsemällä saunan pukuhuoneessa olevaan kirjaan itsensä tai soittamalla siellä olevaan numeroon. Muutoksia varten on hyvä jätää oma puhelinnumero sekä talon nimi, jossa asuu.

Saunan hinta on 5€ / tunti riippumatta saunojien määrästä. Maksun voi jätää pukuhuoneen kukkaroon.

Päivän ensimmäinen saunoja lämmittää saunan. Jos et ole viimeinen saunoja, lisää puita saunomisen aikana, jotta seuraava saunoja saa lämpimän saunan.

Huomioi, etä täytät kiukaan vieressä olevaa kuumavesikattilaa sitä mukaa kuin vesi hupenee. Kattilan kuumeneminen vajaana tai tyhjänä rikkoo sen. Kanna vesi seuraavaa saunojaa varten ja jos olet viimeinen saunoja, niin palaa täyttämään vesiastiat vaikka aamulla.

Impilinnassa on monta lyhtyä, jotka kannataa ottaa saunaan mukaan tuomaan tunnelmaa pukuhuoneeseen ja saunaan.

_ULL1816

Kasvimaa ja piha kesällä

Kasvimaan sato on tarkoitetu Impilinnan asukkaille. Kerää satoa ja kastele, poista rikkaruohoja ja istuta lisää tarvittaessa. Kastelemiseen käytetään ensisijaisesti sadevettä. Keraa sitä siis aina mahdollisuuden tullessa ja huolehdi, että astiat ovat rännien alla. Kylpyhuoneen boilerin tuottama ylivuotovesi on myös sopivaa kasteluvettä, samoin keitön kierrätysvesi esim. keittovesi, perunan pesuvesi jne.

Kasvimaan antia kannataa kerätä vanhimmasta päästä, silloin tulevaa satoa jää myös seuraaville käytäjille.

Pihan siisteydestä huolehtminen kuuluu meille taloa vuokraaville eli jokaiselle asukkaalle vuorollaan. Kannataa muistaa, että asutamme yhtä Museoviraston suojelukohdetaloista ja sen piha ja ulkonäkö kiinnostaa myös turisteja ja on osaltaan sen takia edustamassa Utön kylää saaressa vieraileville.

Ruoho tulisi leikata kesällä n. 2 viikon välein. Ruohon matalana pitäminen saattaa hyvin olla se ratkaiseva tekijä, joka ennaltaehkäisee punkkeja ja mahdollisia pitkäkestoisia seurauksia. Kyiden havaitseminen lyhyestä nurmikosta on huomatavastti helpompaa. Nurmikon jatkuva lyhyenä pitäminen tekee sen leikkaamisen tuleville kohtuulliseksi urakaksi. Poista samalla rikkaruohot vanhan kivetyksen välistä.

Eteisen varastossa on sähköinen trimmeri. Sillä leikataan ruoho lyhyeksi aidan läheltä, verannan alapuolelta, kivetyksen läheltä. Talosta löytyy jatkojohto sekä ulko- etä sisäkäytöön. Sähköä saa myös talon takana olevasta harmaasta sähkölaatikosta, jonka musta muovinen t-muotoinen avain on sen alapuolella. Jos otat sähköä harmaasta laatkosta, muista sulkea se käytön jälkeen. Kannattaa
huomata, etä varsinkin etupihalla ja rukoushuoneen puoleisella pihalla on keskellä nurmea kivijonoja, jotka ovat siellä jäljellä entisistä pihasommitelmista.

Ruohon leikkaamiseen voi valita talojen yhteisen bensakäyttöisen leikkurin, jos vaivautuu tutustumaan tarkoin nurmen seassa oleviin kiviin sekä leikkurin käyttöohjeisiin.

Teltta

Impilinnasta löytyy Haltin vanha telta, jonka voi pystyttää pihaan. Telttailu on sallittu vain telttailualueella joka löytyy säähavaintoaseman takaa.

 

DSC02855

Kyyt

Käärmeet alkavat liikkua heti auringon lämmittäessä niiden pesiä tarpeeksi. Koska pesät ovat suojaisissa ja usein aurinkoisilla paikoilla, näkee käärmeitä vaikka maa on ositain vielä roudassa. Käärmeitä voi Utössä nähdä jo maaliskuusta. Kyiden liikehdintä ulottuu jopa lokakuuhun, jos penkoo sopivaa paikkaa, jonne käärme on hakeutunut lämpöön esim. lehtikasan alle.

Utössä on sekä rantakäärmeitä, että kyitä. Vuosittain näiden lajien yleisyys ja määrät vaihtelevat. Rantakäärmeellä on päässään kaksi keltaista pilkkua. Kyyllä on selässään tunnusomainen sahalaita. Mustasta kyystä, joita Utössä on, ei sahalaitaa havaitse muuta kuin jos aurinko paljastaa kuvion kiiltävyyserojen avulla.

Eri aikaan vuodesta käärmeiden liikehdintä saarella on erilaista. Pieniä ja isoja kyitä näkee usein myös Impilinnan pihassa. Ne eivät hakeudu erityisesti ihmisen paikkoihin, mutta saatavat niihin harhaillessaan silti päätyä. Niiden terassille tai sisälle hakeutuminen ei olisi mahdotonta.

Käärme ei vainoa ihmistä tai hae tilaisuuta hyökätä. Pureminen ja hyökkäys on käärmeelle puolustusreaktio, johon se ryhtyy vasta kun muita keinoja ei enää ole käytettävissä. Käärme ei hyödy ihmisen puremisesta vaan sen ensisijainen keino on välttää ihmistä ja paeta. Käärme ei kuule vaan havainnoi ympäristöä haistelemalla ja suomuisessa ihossa olevalla tuntoaistlla. Se siis aisti lähinnä
maaston tärinästä. Kielen ulos työntäminen on haistelua. Kevyt nopea askellus, joka ei tärisytä maata voi yllätää käärmeen. Käärme puolustautuu puremalla myös jos sen päälle astutaan. Sekä rantakäärmeet, että kyyt purevat Molemmat erittävät hampaistaan ainetta puremaan.

Kyyn purema on myrkyllinen. Puremassa siirtyneen myrkyn määrä vaihtelee. Pienemmät kyyt eivät osaa säännöstellä myrkyn määrää, vaan voivat tuottaa sen takia myrkkyä puremaan jopa enemmän kuin isot.

Jos kyy puree ihmistä

Pysy rauhallisena.

Soita aina 112.

Lue annosteluohjeet kyytabletista ja ota ne jos sinulla ei ole lääkeallergioita.

Ole yhteydessä naapureihin tai muuhun ihmiseen. Kyyn pureman takia tulee olla yhteydessä lääkäriin, normaalisti pelastushelikopteri tulee paikalle varmistamaan ettei henkilö ole allergisoitunut kyyn puremalle, jolloin hengitysteiden umpeen turpoaminen on vaarana ja vaati välitöntä ensiapuun pääsyä.

Jos kyy puree koiraa

Pysy rauhallisena.

Ota selvää seuraavista yhteyksistä mantereelle sekä kysele naapureilta mahdollisen lääkärin tai eläinlääkärin olemassaolosta saarella.

Kyytabletin antamista koirille ei suositella. Ainoastaan jos purema on kaulan alueella ja hengitystiet ovat vaarassa turvota umpeen suositellaan kyytablettien antamista. Kyytabletti vähentää ja estää turvotusta.

Koiralle oikea hoito on nestehoito eli tipan asentaminen suoneen. Se voidaan tehdä vain eläinlääkärissä Nauvossa ja hoitoon tulisi päästä mahdollisimman pian tai vuorokauden sisällä puremasta. Utössä on välillä lomailemassa eläinlääkäri, jolla on mukanaan liuotushoitoja. Liuotushoidon tarkoitus on huuhdella myrkkyä pois ja estä sen kerääntyminen koiran maksaan ja munuaisiin ja muihin sisäelimiin aiheuttamaan pysyviä vaurioita.

Eri koirat reagoivat puremaan eri tavalla, mutta yleisiä oireita on, että pureman kohta turpoaa ja on lämmin. Koira nukkuu ja on hyvin väsynyt.

Kyytabletti lemmikille:

Käytetään kyykäärmeen pureman sekä mehiläisen ja ampiaisen piston aiheutamaan ensiapuun. Tabletit annetaan kokonaisina. Mikäli se ei onnistu, tabletti voidaan murskata ja antaa sellaisenaan tai sopivan sekoitteen kera. Ensiavun jälkeen eläin kuljetetaan lääkärin hoitoon.

Annostus:
Kissat ½ tablettia
Koira alle 10 kg 1 tabletti
Koira 10-20 kg 2 tablettia
Koira yli 20 kg 3 tablettia