Kompostin käyttöohjeet

KÄYTÖSSÄMME OLEVA KOMPOSTI ON ERI ASIA JA HERKEMPI KUIN KAUPUNKIEN BIOJÄTEASTIAT. KÄYTÄ KOMPOSTIA VAIN JOS OLET TUTUSTUNUT NÄIHIN OHJEISIIN. VAIHTOEHTOISESTI VIE KAIKKI ROSKAT PALAVIIN JÄTTEISIIN.

Käytössämme on Biolan Pikakompostori 550-malli. Sen tarkoitus on vähentää saarelta poiskuljetetavaa suuritöistä maksullista polttokeloista jätetä. Käytössä oleva malli soveltuu n. 10 perheelle. Oikein käytettynä se on sopivan tlava nykyiseen yhteiskäytöön.

Pikakompostori kierrätää biohajoavan jätteen suhteellisen nopeassa ajassa meidän ja lähitalojen kasvimaiden ja puutarhojen hyödyksi. Käytökelpoinen kompostimulta syntyy vain, jos kompostin viedään oikeanlaista jätettä. Muuten prosessi hidastuu tai kompostiin viety jäte ei kompostoidu. Huonolaatuinen kompostituote kompostoituu hitaasti ja on epämääräistä. Jotta sitä kasvimaille voisi laitaa, on se poistettava kompostista puoliksi sulaneena, kerättävä seasta pois kaikki epämääräinen sulamaton –> eli prosessista tulee työläs ja ikävä. Vaikka onkin ympäristön kannalta huomaavaista ostaa helposti hajoavia ja ympäristöystävällisiä tuotteita, ei näiden tuotteiden oikea paikka ole hajota Biolan Pikakompostorissa. Valinta on ekologinen vaikka ne hajoavat kaatopaikalla.

Yhteisestä kompostoristamme äärimmäisissä tapauksissa löytyneet vaipat, terveyssiteet ja kortsut eivät sinne kuulu!

Hajoamisprosessi nopeutuu, kun isot ruuantähteet pilkotaan pienemmiksi. Mitä pienempijakoista materiaali on, sitä nopeammin se hajoaa. Pieneliöt pääsevä jäteisiin käsiksi joka puolelta. Hapensaant nopeutaa hajoamisprosessia. Oma kompostijäte tulee kaataa kompostoriin ilmavana ja sekoitamalla se ilmavasti olemassa olevan kompostimassan sisään ja tarvitaessa seosainetta käytämällä. Isot tukat kääreet mädäntyvät ja kutsuvat kärpäsiä. Pinnalle jäävät ruuantähteet keräävät myös kärpäsiä sekä mahdollistavat kärpäsentoukkien kehittymisen. Oikein hoidetussa lämpimässä kompostissa kärpäset viihtyvät huonosti.

Liian kuiva komposti ei toimi: Esim. perunanpesuvedet voi kaataa sinne välillä. Hyvin hoidettuna komposti tarjoaa pieneliöiden toiminnalle ihanteellisen 35-55 asteen lämpötilan. Lämpötila syntyy hajoamisen tuloksena.

  – Pilko jäte jo keittiön biosankoon laitettaessa tarpeeksi pieneksi.
  – Hedelmät ja vihannnekset pilkotaan, kananmunat ja ravunkuoret murskataan.
  – Kypsä ja raaka liha ja kala pienitään paloiksi.
  – Maitotuoteet esim. piimä ja jugurt kaadetaan pois paketeista.
  – Leipomotuoteet paloitellaan tai kostutetaan.
  – Kompostoriin voi viedä myös kahvinporot ja teepurut sekä ruuan tähteet sekä jonkun verran puutarhajätetä. Talouspapereita ja nenäliinoja ja munakoteloita voi laitaa mukaan jonkun verran, mutta kompostori ei korvaa puutuvaa paperinkeräysastiaa.
  – Sanomalehtkääröt eivät hajoa, tiivis lehti ylipäänsä ei hajoa. Saariston salaatin kuitukasvatusalusta ei ole biohajoava.
  – Biohajoavat muovipussit eivät hajoa tarpeeksi tässä kompostorissa.

Lisää perustetoa kompostoinnista: www.kiertokapula.fi

Kompostorin kansi on tällä hetkellä rikki. Avaaminen onnistuu parhaiten liu’uttamalla kansi takana oleville roskalavoille kääntämättä sitä. Suljettaessa tivisteiden osumisesta paikalleen kannattaa varmistua.