_ULL6702-2

Kauppa ja posti

Kylälaiturin lähellä sijaitseva Utö Handel on kyläkauppa ja posti. Kaupassa on myös pieni lääkevarasto.

Utö Handel on osuuskuntakauppa, jonka omistaa osa utöläisistä. Osuuskunta palkkaa kauppiaan, joka useimmiten tulee mantereelta vuodeksi tai muutamaksi. Utö Handelista ostaminen tukee kaupan olemassaoloa ja vahvistaa sitä kautta kyläyhteisöä. Ympärivuotisen kaupan olemassaolo näissä olosuhteissa ei ole itsestäänselvyys. Kaupan puuttuminen vaikeuttaisi ja rajoittaisi elämisen mahdollisuuksia kylässä merkittävästi.

Ajantasaiset aukioloajat ja poikkeukset löytyvät kaupan facebook-sivulta.

Posti toimii kaupan yhteydessä. Impilinnalla ei ole omaa postilaatkkoa, vaan postin saa kaupan kassalta kysyessään.

Osoitteemme on:
Kuvan residenssi / Telegrafen / Impilinna
Kesnäsvägen 24
21740 Utö

_ULL6704-2

Jätehuolto

Biojätteitä varten residenssillä on naapurien kanssa yhteinen kompostori. Tutustu kompostointiohjeisiin ennen käyttöä.

KOTITALOUSJÄTE lajitellaan yhteisiin jätesäiliöihin kuten mantereellakin. Ne sijaitsevat yhteisten wc:n vieressä rannalla. Säiliöt löytyvät lehdille, lasille, pienmetallille, pattereille ja palavalle jätteelle (johon kuuluu myös kartongit ja pahvi) Jokainen talo maksaa jätteidenkierrätysmaksun, jolla kyseinen jäte siirretään ensin Mörttilän jäteasemalle ja sieltä mantereelle.

Mörttilän jäteasema

Mörttilän jäteasema sijaitsee Kenäsvägenin päässä eli sen tien päässä, joka alkaa Impilinnan takaa ja jatkuu yli saaren luontoalueiden. Mörttilän jäteasemalle voi viedä isompaa maksullista jätetä vain, jos siitä on sopinut aseman toiminnasta vastaavan Aaro Kantosen kanssa ja hän on siellä tavaraa vastaanottamassa.

Mörttilän jäteasemalla oleilu ei ole sallittua. Ennen jäteaseman porttia lähtee polku vasemmalle, joka kiertää varvikkojen läpi Itäniitylle.

Jos haluat viedä tai hakea jäteasemalta tavaraa, ota kierrätysasioissa yhteyttä Aaro Kantoseen (puh. 0400 591 447)

Mörttilän alueella sijaitsee saaren jätevedenpuhdistamo. Alueella on kameravalvonta. Koirien kanssa lähistöllä liikkuvan kannattaa huomioida että alueella voi olla rotanmyrkkyä.

_ULL9817

Muut palvelut ja toiminta

Utön tarkemmat yhteystiedot löydät osoitteesta www.uto.fi.

Savukalaa

Paikalliset myyvät toisinaan ylijäämäsatoa ranta-aitoissa itsepalvelutskeiltä. Avoimen aitan vierellä asia ilmoitetaan selkeäst ja silloin aittaan voi mennä sisälle ostoksille. Muuten aitat ovat yksityisaluetta.

Majakkakierrokset

Majakkaan ja sen sisällä olevaan kirkkoon pääsee vain valvotujen opaskierrosten yhteydessä. Opaskierroksia järjestää kaksi eri yritäjää Hannas Horisont ja Utö havs hotel. Hanna Kovanen kertoo majakasta ja saaresta majakan juurella ja sisällä majakassa. Hotellin kierroksia vetävä Martin Öhman kertoo saarelta kiertämällä sitä kävellen ja tämä opastus lähtee hotellin pääovelta. Majakan linssistöön eli valolähdetä katsomaan pääsee vain kerran vuodessa majakkapäivänä. Se ei sisälly majakkakierrokseen.

Hannas Horisont

B&B-majoituspalvelua ympäri saarta, Hannas horisont –kahvila / myymälä kaupalta lähtevien portaiden yläpäässä, tlatavaa pitopalvelua

Kirjasto

Saaren pieni kirjasto on residenssiasukkaidenkin käytössä. Kirjasto on auki kerran viikossa. Seuraa aukiolopäiviä kaupan ilmoitustaululta.

Ljusan

Disa Öhman myy saaressa tehtyjä villakäsitöitä. Ja vähän muutakin. Myymälä on ranta-aitassa samalla tiellä kuin kauppa.

Hotelli ja seisova pöytä

Utö havshotel tarjoaa seisovan lounaspöydän sesonkiaikaan, hinta on reilut 10 e. Sesonkiaikaan ravintola tarjoaa myös seisovan aamupalan ja toimii myös ala carte –ravintolana ja baarina. Hotellilla on eritasoista ja hintaista majoitusta lähten hostel-tyyppisestä ja päätyen sviiteihin, melkein ympäri vuoden. Hotellilla on oma vierasvenelaituri. Hotellialueella toimii myös käsityö- ja matkamuistomyymälä.

Hembygsgården

Eli kylätalo järjestää tapahtumia, joihin kaikki ovat tervetulleita. Ilmoitukset ovat ilmoitustauluilla.

Vapenlagret

Kylätalo.

Säätiedotteet

Saarella vallitsevan sään mitatut tedot näet säähavaintoaseman ikkunasta, jota jokainen ohikulkija voi tarkkailla. Säähavaintoasema ilmoitaa tuulen keskinopeuden sekä nopeuden puuskissa, tuulen suunnan ja lämpötilan sekä sadeolosuhteet.
Säähavaintoasema on 200m päässä Impilinnasta Kesnäsvägenillä. Eli kun menet ylämäkeä portin läpi ja helikopterikentä jää oikealle puolelle, niin jo näetkin vihreän parakin säähavaintovarusteineen. Sen ikkunasta voit seurata lukemien muuttumista.

Ilmatieteenlaitoksen sivut antavat paikkakuntakohtaisen ennusteen. Sivuilla on myös sadetutka, joka on usein käyttökelpoinen.

Utön säätä ennustaa myös Windfinder.

venevajoja