Liikenne Utöhön ja takaisin

Aikataulut

Matkahuollon bussiliikenne: http://www.matkahuolto.fi/fi/index.html
Eivorin ja Kökarin lauttaliikenne: https://meritie.fi/aikataulut-reitti/

Reitti

Utöhön pääsee Helsingistä Turun kautta bussilla ja Eivor-yhteyslautalla. Bussiyhteys on kätevämpi kuin juna, koska Turun linja-autoasema ja juna-asema eivät ole vierekkäin.

Pärnäisten (Pärnäs) satamasta Nauvosta lähtee punavalkoinen yhteysalus Eivor. Bussi saattaa purkaa matkustajat suoraan Eivorin viereen. Eivor odottaa bussia niissä vuoroissa, joissa vaihto on merkitty niukaksi eli 5 minuutiksi.

Yksityisautolla tullessa kannataa ottaa huomioon, että Saaristotie on erittäin hidas ajaa ja että lossin odottaminen voi viedä runsaasti aikaa. Busseilla on lossille etuajo-oikeus. Saaressa olon ajaksi auto jätetään Pärnäisissä olevalle isolle parkkipaikalle. Utöseen ei ole luvallista viedä autoa. Vain poikkeustapauksissa auton voi viedä saareen, jolloin lupa tarvitaan etukäteen sekä Utöstä että Eivorista.

Eivor liikennöi Pärnäisten ja Utön välillä reitillä Pärnäinen – Beghamn – Nötö – Aspö – Jurmo – Utö. Kaikki reitin varrella olevat saaret ovat erilaisia ja vierailemisen arvoisia. Neljä-viisituntinen lauttamatka on ilmainen. Aluksella on hyvä baari, josta saa kohtuuhintaista tuhtia ruokaa.

Vastakkaiseen suustaan mennessä eli Utösta Pärnäisiin tullessa, bussi ei nouki matkustajia Eivorin vierestä, vaan bussiin päästääkseen pitää kävellä kauempana sijaitsevalle linja-autopysäkille. Jos Eivor on myöhässä Utöstä tullessa, se yleensä ilmoittaa Saaristolinjan bussille tästä.

HUOM! Koska kesä- ja talviaikataulut eroavat toisistaan, kannattaa bussi- ja lauttayhteydet tarkistaa etukäteen. Matkahuollon hakukoneesta kannattaa myös katsoa mihin Saaristolinja on matkalla, eli että Pärnäinen on keskellä matkaa.

Kesäisin Utöseen pääsee Eivorin lisäksi myös Kökar-aluksella Turun keskustasta Aurajoelta.