Asukkaan käsikirja

_ULL6742-2

Olet Utössä saaressa keskellä Itämerta. Paikka on ulkomerellisen karu. Päivittäinen elämä on riippuvainen vallitsevista luonnonolosuhteista. Arkipäivän järjestämisessä huomioidaan kaikessa se, että saari on pitkän etäisyyden takana mantereelta ja sen mahdollisuuksista.

Sen lisäksi etä olet keskellä ulkomerta, olet Utön kylässä. Oleskelun ajan olet osa pientä kyläyhteisöä. Talo, jota asutat toimii vapaaehtoisvoimin pienellä joukolla Kuvataideakatemian alumneja ja opiskelijoita.

Residenssiä organisoidaan Helsingistä käsin. Impilinnan residenssivieraista muodostuva jatkumo on se näkyvä osa, joksi residenssitoiminta käytännössä muodostuu saarella; minkälainen naapuri residenssi on saarelaisille ja miten suhde ympäristöön rakentuu.

Suuri osa Utön viehätystä ja mielenkiintoisuutta on sen omaleimaisuudessa. Erityiseen paikkaan liityy myös erityispiirteet, jotka tulee tietää ja ottaa huomioon. Kuvan residenssi ry ohjeistaa Impilinnan käyttäjiä asioissa, joihin ei lyhyen oleskelun aikana ehtisi ehkä muuten kiinnittää tarpeeksi huomiota tai hahmottaa. Nämä ohjeet huomioon ottaen jokainen Impilinnan asukas residenssivuorollaan kantaa vastuun toiminnan pysymisestä kaikkia huomioon ottavana.

Impilinnan saa käytöönsä monipuolinen ja toisistaan poikkeava käyttäjäryhmä. Kuvan residenssiyhdistys ry luovutaa Impilinnan asukkaalle sillä oletuksella, että ohjeissa mainitut asiat ovat tiedossa. Jokainen ajan saaja kuittaa lukeneensa nämä ohjeet.

_MG_1388

Työskentely talossa

Saat 100-vuotaan venäläisten rakentaman entisen sähköttäjän talon ja sen pihan residenssiajaksi kokonaan omaan käytöön. Pidä huolta talosta kaikin puolin.

Asetu taloksi; tee se viihtyisäksi itsellesi ja sopivaksi työskentelyllesi. Huonekalujen paikkaa voi vapaasti muutaa ja organisoida taloa. Jätä se siistinä ja puhtaana toivottamaan tervetulleeksi seuraava asukas.

Talo on studion lisäksi ruokailu-, oleskelu ja kirjoitustila. Suojaa sisällä pöytien ja muiden huonekalujen pinnat, ikkunat, niiden karmit ja lattia jos työskentelystä voi aiheutua jälkiä. Maalaa seinät valkoiseksi lähtiessä, jos ne ovat sotkeentuneet.

Eteisen työkaluvarastossa säilytetään kaikki työskentelyyn liityvä. Jätä varasto organisoiduksi lähtiessäsi.

Lämpö ja vesi

Veden käyttöä on syytä säännöstellä, koska saaren vesi on Suomen kalleinta. Viemäreihin ei kannata heittää sinne kuulumatonta kuormittamaan saaren vesijohtoverkosto ja saaren omaa jätteenpuhdistamoa.

Patterien sisällä kuumenevat vastukset. Tulipalovaara aiheutuu, jos patterien päällä tai läheisyydessä on syttyvää tai niiden päällä kuivattaa tai sisälle tippuu esineitä tai esim. steariinia. Pattereiden pitäminen liian kovalla voi aiheuttaa tulipalovaaran.

Tulipalon sattuessa tukahduta tai käytä vaahtosammutinta. Vaahtosammutin ja paloliina ovat keittiön
pöydän alla.

Jos pidät ovea ja ikkunoita pidempään auki, sulje patterit. Patterit mittaavat huoneen lämpötilaa. Jos kylmää ilmaa tulee jatkuvasti sisälle, ne pyrkivät parhaansa mukaan lämmittämään huoneen säädetyyn lämpötlaan eli hohkaavat koko ajan täysillä.

Käytä pattereita vain jos on tarvis. Sähkö tuodaan merikaapelia pitkin mantereelta ja on myös Suomen kalleinta. Talon ei ole tarkoitus olla yhtä lämmin kuin kaupungissa. Utön olosuhteissa sisällä tulee pitää villapaitaa. Kaikki patterit pidetään kiinni kokonaan kun niitä ei tarvita, eli loppukeväästä pitkälle syksyyn.

Sähköyhtiö tiedotaa usein etukäteen katkosten mahdollisuudesta tekstiviestllä, jonka talosta huolehtivat lähettävät edelleen asukkaalle.

Sähkökatkon varalta keittiön kattilakaapista löytyy trangia eli retkikeitin. Sillä voi keittää myös sisätiloissa. Jos trangia ei ole entuudestaan tuttu, niin tutustu käyttöohjeisiin huolella etukäteen tai pyydä apua osaavalta. Oikein käyttettynä ruoka ja vesi kuumenee helposti ja nopeasti. Käytettyäsi trangiaa pakkaa kaikki osat takaisin.

Sähkökatkokset vaikuttavat myös vedensaantin. Sitä kannataa varata astioihin katkoksen ollessa mahdollinen. Kaupan edessä on pumppukaivo, jonka vedenlaatu on vaihteleva.

_ULL2711-2

Ikkunat ja ovet

Jos jäät lukkojen taakse, niin vara-avaimen paikan saa tietää talosta huolehtivilta.

Ovi saattaa tempautua itsestään auki kovalla tuulella.

Huolehdi siitä ettei kyyt pääse ovesta taloon sisälle.

Keittiö

Keittiössä pidetään vain ruokaan liittyviä asioita. Ei ole sopivaa lainata keittiön varusteita omaan työskentelyyn.

Käyttämällä liesituuletinta ei ruuan käry pinty sisälle.

Vältä juoksevan veden alla tiskaamista ja kierrätä sama vesi moneen käytöön jos se on mahdollista.

Valurautapannut tiskataan vain kuumalla vedellä tai kiehauttamalla; pesuaine tuhoaa niiden öljykerroksen. Leikkuulaudat eivät kestä vedessä liottamista tai sateeseen jättämistä, koska turpoavat liimauksista irti. Keittiörätti levittää lautoihin likaa, ei puhdista niitä. Savipataa tulee liottaa vedessä ennen täyttämistä ja uuniin laittoa.

Kaappeihin voi mielellään jättää ruokaa seuraaville. Jääkaappiin jätettyyn on hyvä merkitä aukaisemispäivä. Heitä pilaantunut pois.

_MG_1457

Jätteiden kierrätys

Roskat tulee lajitella. Lajitellulle kotitalousjätteelle löytyy roskasäiliöt kaupan läheltä rannalta.

Isommat roskat ovat maksullisia ja ne viedään Mörttilän kierrätyspisteeseen sen ilmoitetuna aukioloaikana. Kierrätettävää materiaalia ei kannata kerätä pihalle. Impilinna joutuu maksamaan materiaalien kierrätysmaksun. Kaikki roskat kuljetetaan Utöstä maihin.

Biojäte-kompostori on usean talon yhteinen. Se sijaitsee vajan takana rukoushuoneelle mentäessä, heti Svenska barakken -nimisen naapuritalomme jälkeen. Kerää biojätettä vain, jos olet tutustunut kompostointiohjeisiin.

Loppusiivous

Talon käyttäjät huolehtivat sen siivoamisesta. Talla ei ole ulkopuolista siivoajaa. Loppusiivous vie yleensä arvioitua enemmän aikaa. Jos lähtö on aamusta, olisi seuraavaa tulijaa kohtaan kohteliasta siivota jo edellisenä iltana.

Loppusiivoukseen kuuluu: Pölyjen pyyhkiminen, imurointi, lattioiden pyyhkiminen laimealla mäntysuovalla, kaikkien keittiön pöytien kunnollinen puhdistus, wc:n, lavuaarin ja pesuhuoneen lattian puhdistus ja paikkojen järjestely sekä roskien vienti roskiksiin. Huonekalut voivat jäädä omaan järjestykseen, muta sänky on hyvä jäädä lähtiessä pieneen huoneeseen. Tuuleta sänkyvaatteet ja matot – jos mahdollista tuuleta niitä useampi tunti.

Vieraskirja

Ajan saanut henkilö merkitsee itsensä ruskeaan A4-kokoiseen Kuvan residenssin vieraspäiväkirjaan.

Kaksikin viikkoa on lyhyt aika ja voi mennä haaveiluun ja paikkaan tutustumiseen, joka vasta myöhemmin vaikuttaa ideoina. Ole valmis antamaan sille tilaa. Silloin voit ruskeaan kirjaan merkitä esim. pohtimiasi aiheita tai mistä haaveilit. Palaa takaisin jatkamaan siitä mihin jäit. Vieraspäiväkirja on avoin ja suuntaa antava kirja talon toiminnasta ja käyttäjistä.

Pienempi vieraskirja on vapaamuotoisempaa ja pidempää kirjoittelua varten.

_ULL6706-2

Piha

Tupakoi vain ulkona. Kerää tupakantumpit pihalla kannelliseen astiaan. Kytevät tupakat ovat yleisin maastopalon syy. Perusta ’matkastögis’ sen sijaan että heittäisit tumppeja luontoon. Kytemisen lisäksi tumpit eivät hajoa nopeasti vaan säilyvät maastossa vuosia.

Pihasta huolehtiminen kuuluu asukkaalle vuodenaikojen mukaan.

Syksyllä on haravointa ja talvella on lumen luomista.

Ruoho on syytä pitää matalana, koska matalassa nurmikossa kyyt erottuvat paremmin ja viihtyvät siinä huonommin. Ruohonleikkurista on tietoa talon info-kansiossa sekä Hyvä tietää -sivuilla. Impilinnan vierailla on mukanaan usein myös lapsia ja koiria ja ruohikon leikkaaminen on helpompaa, jos se tehdään säännöllisesti. Kyyn pihasta löytyminen on normaalia, ja yleisyys vaihtelee kesästä toiseen.

Keittöpuutarhan sato on tarkoitettu kaikille käytäjille. Hoida ja kastele keittiöpuutarhaa ja kukkia. Kasteluvetenä käytetään ränneistä tullutta sadevettä.

Kivetyksen väliin ilmestyneitä rikkaruohoja kannataa nyppiä pois etteivät kasvit valtaa kivetystä.

Puutarhajätteen kaatopaikka on helikopterikentän takana rantatöyräässä. Sinne ei voi viedä muuta kompostijätettä houkuttelemaan kärpäsiä ja jyrsijöitä.

_ULL6762-2

Tuuli ja tuli

Utössä tuuli voi nousta nopeasti ja vaihtaa suuntaa. Ota tämä huomioon ikkunoita ja ovea auki pidettäessä. Tuuli huitaisee helposti astiat terassin kaiteelta ja särkee ne.

Tuli leviää tuulessa Utön olosuhteissa pitelemätöntä vauhtia.

Tulen teko ei ole sallitua muualle kuin grilliin. Tuulen arvaamattomuus tekee tulen käsittelyn ulkona vaativaksi kokeneellekin. Älä jätä tulta valvomatta ja sammuta kytevä tuli lopuksi vedellä mieluummin liian hyvin kuin huonosti. Jos et ole sinut tulen kanssa, niin siirrä asiaan tutustuminen vähemmin haastaviin olosuhteisiin. Älä jätä hiiliä grilliin, tuulen noustessa kytevät hiilet voivat sytyttää maastopalon pitkänkin ajan kuluttua.

Kylä

Saari on ihmisten koti. Kunnioita kylää ja kotirauhaa.

Älä liiku, kuvaa tai kiikaroi suoraan pihoihin tai ikkunoihin. Kaikki rantojen aitat, venevajat ja savustuspöntöt ovat yksityisiä, vaikka ne ovatkin auki tai vaikuttaisivat käyttämättömiltä. Myös laiturit kuuluvat yksityisille taloille – vain valtion omistama Päälaituri on avoin kaikille.

Kun yhteisö on pieni, niin tekijöitä tarvitaan. Ole läsnä, ota vastuu, jos sitä tarvitaan.

Kysy neuvoa ja pyydä apua jos on tarve. Pyydä apua ajoissa, älä liian myöhään. Se on kaikkien etu. Korvaa saamasi apu ja auta muutenkin jos löydät keinon.

_ULL6700-2

Ensiapu

Impilinnassa on perusensiapuvälineet. Lähin apteekki on Nauvossa, josta voi tilata lääkkeitä soittamalla.

Nopeimmillaan apu tulee periaatteessa tunnissa mantereelta. Todellinen paikalle saapuminen riippuu helikopterin samanaikaisista kiireistä sekä hätäkeskuksen tekemän kiireellisyysasteen arvioinnista.

SPR valmentaa parhaillaan saarelaisista ensiapuryhmää. Lomailijoiden joukosta voi löytyä lääkäri.

Merialueella tapahtuvista onnettomuuksista ilmoitetaan meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000. Saaristossa meripelastuskeskus ja hätäkeskus tekevät yhteistyötä.

Vakavassa hätätapauksessa soita hätäkeskukseen, joka lähettää paikalle pelastushelikopterin. Helikopterikentä on Impilinnan takana mäen päällä aidan takana.

Hätäkeskuksen numero on 112.

Impilinnan osoite on Kesnäsvägen 24, Utö, Parainen.

Koordinaatit ovat:
N 59’ 46 . 7407’
E 21’ 22 . 2863’

(Luetaan: 59 astetta 46 piste 7407 minuuttia pohjoista leveyttä, 21 astetta 22 piste 2863 minuuttia itäistä pituutta)

luonto

Saaren luonto

Osa Utön saariryhmän lähiluodoista kuuluu Saaristomeren kansallispuistoalueeseen. Vaikkei Utön pääsaari kansallispuistoon kuulukaan, voidaan se rinnastaa monin tavoin luonnonsuojelualueeseen.

Saaren linnusto ja kasvisto houkutelee luontoturismia, joka myös samalla kuluttaa muutenkin herkkää Itämeren biosfääriä. On suositeltavaa liikkua poluilla.

Lintujen pesintäaikaan sopii rannoilla liikkua vain lintujen ehdoilla niitä häiritsemättä ja noudattaa saaren ohjeita.

Harvinaisempia kukkia ja kasveja on syytä ihailla vain luonnossa, vaikka ne esiintyisivät runsaslukuisinakin. Marjoja ja ruokakasveja, esim. ruohosipulia, nokkosta ja yrttejä voi kerätä.

Älä liiku kahdella armeijan alueella.

Luontoon ei pääsääntöisesti tule jättää taidetta vaikka se maatuisikin.

Puu on ollut saaristossa aina arvokasta, koska metsää ei ole. Usein ajopuiden omistuksestakin on sovittu. Utössä löytäjä merkitsee löytämänsä puun jättämällä kiven tai muutaman sen päälle ja varaa sen näin itselleen myöhempää noutoa varten.

Kyyt ja punkit

Kyykäärme saattaa olla liikenteessä maaliskuun loppupuolelta jopa marraskuuhun auringon lämmittäessä pesäpaikkoja. Yleisempiä ne ovat kuitenkin toukokuusta elokuuhun. Vuodesta riippuen kyykäärme on yleinen ja toisinaan rantakäärmeitä on enemmän.

Utössä on punkkeja, tosin vielä vähän, muta ne ovat mahdollisia. Alueen punkit saattavat kantaa kaikkia Suomessa tavattuja sairauksia.

koira

Koirat

Koirat ovat tervetulleita Impilinnaan.

Lintujen pesimäaikana 1.4- 30.7 koirien tulee olla kiinni.

Kyläalueella koiran tulee olla aina kiinni tai muuten ehdottomassa hallinnassa. Maastossa koirat tulee lain mukaa pitää kiinni, mutta kuten muuallakin, koiria usein pidetään vapaana pesimäajan ulkopuolella, jos ne ovat omistajan hallinnassa ja tottelevat tarpeen tullen. Jos valitset pitää koiraa auki maastossa, ota huomioon saaren muiden koirien halukkuus tai haluttomuus tutustua ulkopuoliseen koiraan. Maastossa on myös armeijalta jäänyttä rautaromua, johon koira voi loukkaantua sekä kalliot voivat olla koiralle arvaamattoman liukkaita. Pelastushelikopteri ei hae koiria.

Kyyvaara on ilmeinen ja aiheuttaa omistajalle stressiä.

Jäällä liikkuminen

Joskus harvoin jäät kantavat niin, että lähiluodoille ja Saaristomeren luonnonpuistoalueelle pääsee kävellen ihailemaan lumista jäistä maisemaa. Jos liikut jäällä, puhu paikallisten kanssa ideastasi ja seuraa missä he ovat hiljattain liikkuneet. Jokainen on itse kuitenkin vastuussa jäällä liikkumisestaan. Ota huomioon, etä Utössä asuvalla saataa olla vaatetuksen alla kuivapuku ja kelluvat varusteet, jolloin jäällä voi liikkua rennommin ja uhkarohkeamminkin.

Impilinnassa on naskalit jäällä liikkumista varten. Puhelin kannattaa pakata minigrip-pussiin.

Tuuli ja merivirrat heikentävät kantavat jäät nopeasti, jopa muutamassa tunnissa.

Lähtiessäsi

Ovi jää lukitsemattomana odotamaan seuraavaa asukasta.

Jätä Telegrafenin eli Impilinnan maitokärryt Eivorin satamaan niin, että seuraava löytää ne.

maisema

Kenellä on oikeus residenssiin

Impilinnaa saa käyttää vain henkilö, jolle aika on myönnetty. Hän saa ajan vasta kuitattuaan infopaketin ja nämä ohjeet luetuiksi ja hyväksytyiksi. Residenssiajan vastaan ottanut vastaa, että hänelle luovutetun ajan aikana hyvät käytännöt toteutuvat.

Residenssiajan voi jakaa vieraidensa tai perheenjäsenten kanssa. Jos talossa asuu enemmän kuin 4 henkilöä, on siitä syytä neuvotella talosta vastaavien kanssa.

Residenssiaikaa ei ole mahdollista luovuttaa eteenpäin toiselle henkilölle tai jättää vieraitaan yksin taloon, jos itse poistuu saarelta. Poikkeustapauksissa ota yhteys talosta huolehtiviin.

Ajan peruuntuminen tai lyheneminen

Jos saarella olo peruuntuu tai lyhenee, niin siitä tulee ilmoitaa mahdollisimman pian talosta huolehtiville sekä seuraavalle tulijalle tai edelliselle, jos tuleminen viivästyy. Huomaa siis, etä talosta huolehtivien tulee aina tietää, kuka ajan saaneista residenssiä käyttää.

Yhteyshenkilöt

Kaikissa asioissa voi ottaa yhteyttä residenssitoiminnasta vastaaviin henkilöihin.

Sähköposti uto.residenssi (at) gmail.com hoitaa Impilinnan asioita.

Yhdistyksen pj Ulla Leppävuori, p. 050 53 73 011